Kuriozity pre grafických dizajnérov

Ak si spomínate, pred časom som tu písala o téme kabinetov, kuriozít a archívov, ktorú si po výtvarnom umení privlastňuje aj grafický dizajn. Na margo toho som sa znova dostala k dvom knižkám, ktoré pekne zapadajú do tejto tématiky, a ani neviem prečo, ale je to ten typ kníh, ktoré vyžarujú pre grafických dizajnérov nevysvetliteľné čaro.
e

Vlastne viem prečo: sú totižto blogmi z minulosti. Pictorial Webster’s je novým vydaním kolekcie troch ilustrovaných amerických slovníkov (typu Larousse) z 19. storočia. Na 400 stránkach v abecednom zozname vyobrazuje pôvodné medené rytinky a drevoryty, ktoré sú voľne zoradené do skupín a čitateľ je tak vítaný k vytváraniu vlastných spojení a interpretácií. Ako píše autor tohto slovníka John M. Carrera, je to skutočný surrealistický zážitok. Ak si chcete prečítať, ako sa John Carrera k týmto rytinám dostal a ako vznikala celá kniha, môžte tak urobiť na jeho stránke tu. A dôležitá informácia na záver, kniha stojí v Amazone skromných 35 dolárov.
Sekcia s názvom “Peen to Perception” (Roztepať vnímanie?)

“Peach to Polypheme” (autor si dáva na názvoch fakt záležať)

Pipe Pith (všimnite si rytinu obrazu Joana Miró.)

Blackstock’s Collection je má za sebou ešte bizarnejšiu históriu. Autor tejto kolekcie ručných kresieb je pán Gregory L. Blacstock, ktorý začal katalógovým štýlom zobrazovať svet okolo seba, keď mal štyridsať rokov. Áno je to tak, moderný život je plný vecí, predmetov, dopravných prostriedkov a všetkého možného, čo autistická myseľ Gregoryho začala spracovávať vo forme kresieb. Kniha predstavuje viac ako sto jeho hypnotických vizuálnych kolekcií.

 

Prikladám pár inšpirácií ako si v duchu tohto nového trendu zariadiť jedáleň či kuchyňu.

Na záver doporučenie: pre úspešný návrat do bežného života sústredene sa pozerajte počas jednej minúty na biely A4 papier : )

 

This entry was posted in Grafický dizajn, Knihy, Kultúra. Bookmark the permalink.

Pridaj komentár